Geborgen, dynamisch, duurzaam

De uitdaging

Betekenisvolle dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Naar vermogen én door participatie op maat. Het activiteitencentrum 'Eigenhandig' in De Hucht in Wageningen wil hen daarin faciliteren, uitnodigen en stimuleren. 

Als je binnenkomt waan je je in een boomgaard. Daar werken en oogsten mensen. Er gaat geborgenheid én dynamiek van uit.

Duurzaamheid als vertrekpunt

We hebben zoveel mogelijk gewerkt met lokale leveranciers. Duurzaamheid zie je ook terug in hergebruik van de design fauteuils, bankjes, de herstoffeerde Gispenstoelen. Afgeschreven appelkisten kunnen weer jaren mee als trolley of kast. Ook hebben we een energiezuinig LED-verlichtingsplan gerealiseerd.

Unieke ontwerpen

Alle tafels en kasten zijn eigen ontwerpen, vervaardigd uit natuurlijke of bestaande materialen. 

Dagbesteding 'Eigenhandig' in Wageningen

Opdrachtgever Zideris te Rhenen. 

Het betere werken

De uitdaging

Een bedrijfsruimte waar een open en actieve sfeer van uit gaat, met veel mogelijkheden tot interactie. Het bedrijf staat op een bedrijventerrein.

Transparatie én geborgenheid

Het is een langgerekte ruimte met een relatief laag plafond. De ruimte zelf is zielloos evenals de buitenruimte. De uitdaging is het vinden van een balans in het spanningsveld tussen transparantie en geborgenheid.

De natuur naar binnen

Het integreren van de natuur in ruimtes, zoals frisse lucht, daglicht en stromend water, biedt fysieke, mentale en praktische voordelen.

Met relatief geringe investeringen is de natuur binnen te halen. Dat levert naast mooie ruimtes, tevreden en gezonde medewerkers ook economische voordelen.

Transparantie en geborgenheid voor inspirerend en gezond werken


Bouwen met groen en glas

De uitdaging

Binnen en tóch buiten wonen. Dat kan in deze kaswoning. De kas houdt het Hollandse klimaat buiten zodat in alle weertypen hun buitenlevensstijl voort kunnen zetten. 

Ligging

De zon beweegt mee met de functies van de ruimtes; de lage zijde waar geslapen wordt is op het Oosten gericht. Aan de westzijde is een natuurzwembad en een terras vanuit de oranjerie aangelegd zodat ook na werk- en schooltijd nog volop van de late zon genoten kan worden.

Multifunctioneel groen

De planten leveren niet alleen eetbare vruchten en groenten, maar fungeren 's zomers ook als schaduwplekken, luchtbevochtigers en luchtfilters. 

Klimaatbeheersing

We gebruiken een warmtewisselaar als klimaatbeheersingssysteem. Daarnaast is het dak gedeeltelijk bedekt met vegetatie en met zonnepanelen, tevens lamellendak voor de nodige ventilatie in de zomer.

Joie de vivre et d'eco