Uitgangssituatie

De entree van Medisch Centrum Pro Persona in Wolfheze, biedt toegang tot vier vleugels
Bij binnenkomst springt de trap in het oog.
Door de toepassing van veel tegels en blauw, doet het geheel klinisch aan.
De opstelling is niet helder en geeft een rommelige en onrustige indruk.

De uitdaging

Heldere bewegwijzering en de toegankelijk voor mensen met rollator en rolstoel moet goed zijn.
Ook zijn heldere zichtlijnen belangrijk, zodat de behandelaar de patiënt ziet.

Om het klinisch karakter te doorbreken, is gekozen voor een krukvloer over een deel van de tegelvloer. Het kunstwerk van Doro Krol brengt direct sfeer en warmte en nodigt uit om aan de lange tafel leestafel te zitten.

Planten op hydrocultuur

Een paar grote planten, kleinere planten op de tafel en de hangtuin aan de balustrade, zorgen voor sfeer en intimiteit. Alles is op hydrocultuur, zodat zorg minimaal is en minder kans op ziektes.
Meer foto’s volgen.

Helder en warm ontvangst


Muren en vloeren

Met minimale middelen als behang, verf, tapijttegels en planten kun je snel en makkelijk een warmere sfeer creeëren. 

Hier zie je een entree van een kantoorgebouw tevens groenschool en twee overlegruimtes. 

We komen met voorstellen en vervolgens kunnen we heel snel iets fijns realiseren omdat we de uitvoering  zelf verzorgen

Snel en meteen effect


Metamorfose in een maand

“Groen, fris en gezellig”, dat waren de drie wensen die ik meekreeg bij mijn bezoek aan Wearparts Europe in Heesch. 

Hun nieuw logo in zwart en geel was onlangs gepresenteerd, recent waren ze een nieuw gebouw betrokken met blauwe kozijnen en zwarte vloerbedekking en over een maand wilde ze dat vieren met een open dag. 

Of ik hun ruimtes wat representatiever kon maken. Het plan was eenvoudig,  de nieuwe kleuren van logo en gebouw werden ineengeschoven, en we konden aan de slag.

Met speciale aandacht voor de kantine, want het bedrijf staat in Brabant waar elke middag gezellig samen royaal geluncht wordt.

Groen, Fris en Gezellig



De uitdaging
Voor GGZ Pro Persona in Wolfheze willen we alle ruimtes van de Bogen, het gebouw voor onderwijs en onderzoek, nieuw leven in blazen.

Van zakelijk naar huiselijk
Met minimale middelen transformeren we een wat somber interieur naar een aantrekkelijke ‘place to be’, voor iedereen.
De basis van de vloeren, de muren, de kleuren en het huidige meubilair laten we zoveel mogelijk voor wat ze zijn. Daar waar de stenenstructuur en de rode kozijnen te dominant zijn, verzachten we deze.
In alle ruimtes voegen we er natuurgerelateerde elementen aan toe in de vorm van planten, ronde kleden en door medewerkers zelf uitgekozen natuurafbeelding op een fijn gekleurde muur.
De sfeer verandert daardoor in het gehele gebouw van functioneel zakelijk in aangenaam huiselijk. 

Circulaire Stoelendans
Door stoelen en tafels anders over de ruimtes te verdelen en te groeperen, ontstaat er meer rust.  
We hebben ook in onbruik geraakt meubilair uit de opslag gehaald en een tweede kans gegeven.
Er is nu sprake eenheid in verscheidenheid.

De Bogen in verbinding

De foto’s laten afwisselend de na- en voor-situatie zien


De uitdaging
De directeur van basisschool De leeuwerikhoeve in Den Haag wilde voor zijn team een fijne ontspannen teamkamer. Voor reflectie en om in alle rust op te kunnen laden van de hectiek van alle dag. Ook de hal waar kinderen samen mediaten en de pantry konden wel een opfrisbeurt gebruiken. 

Wand om weg te dromen
De Leeuwerik is een vrolijke vogel die houdt  van weidsheid. Zie hem gaan, evenals de andere dieren die zich ophouden aan de rand van het duingebied. De wallprint is speciaal door grafisch vormgever Jet Westbroek ontworpen.  In jaren 50-stijl, passend bij de leeftijd van de school. 

Natuurlijk circulair
De tafels zijn op maat gemaakt en de stoelen circulair design. De grasmatten zijn hergebruikte tegels van Interface. De vensterbanken lopen over in  verwarmingsvoorzetstukken, gemaakt van duurzame douglas schaaldelen. 

Weidse blik van de Leeuwerik


De uitdaging
Een pand op bedrijvencentrum van zakelijke naar warme en veilige plek transformeren. Waar iedereen zich welkom, gezien en gehoord voelt. Zowel de cliënten als de medewerkers. 

Regenboog
In elke kamer voert één kleur de boventoon, op volgorde van de regenboog.  Dat is op subtiele wijze doorgevoerd in stoffering, muurkleur en accessoires als potten en bureaulamp. 

Lokale landschappen
Op alle zacht gekleurde muren hangt een landschap uit de omgeving.  Als eyecatcher én als onbewust oplaadmomentje. Deze foto’s zijn gemaakt door lokale fotograven.

Groene momentjes
Niet alleen is al het zitmeubilair circulair, ook worden de ruimtes veraangenaamd met veel planten. Alle planten worden door de medewerkers zelf verzorgd. Was even wennen, maar wordt nu beleeft als een mindful beweegmomentje.

Couleur locale GGZ Elst


Veilig oefenen met uitvliegen
Peuterspeelzaal het Kleurrijk

KION maakt zich hard voor de fysieke en emotionele veiligheid van de aan hun zorg toevertrouwde kinderen.

Je veilig voelen is de belangrijkste voorwaarde om op ontdekking te gaan. De een doet dat vanuit een plekje waar hij of zij zich even ongezien waant. De ander stapt die wereld onverschrokken zomaar binnen. Met ieder een eigen tempo van vallen en weer opstaan, ontdekken we zo de wereld, de ander, en vooral ook onszelf.

Geborgenheid in flexibele hoekjes
We creëren een zestal vaste en flexibele hoeken met open ruimte daartussen. Met een heus huisje met trap en glijbaan, zicht op groen en de wilde paarden langs de Waal, omgeven door zachte, natuurlijke muren of gezeten tegen een boom om tegen te rusten of lezen.

Samenspel van ruimte en elkaar
Deze verschillende plekken nodigen de peuters uit om in kleine groepjes op onderzoek uit te gaan. Maar ook om lekker te bewegen, hun fantasie de vrijeloop te laten, of rustig in een hoekje aan een puzzel te werken of door een boekje te bladeren.
In samenspel ontdek je stap voor stap de mogelijkheden van jezelf en van de ander.

Op ontdekkingstocht bij KION


Een primeur
Het leek ons een pracht challenge om een bescheiden huurwoning midden in de volkswijk de Spoorbuurt, circulair én mooi in te richten. Met hergebruikte grondstoffen en producten is dat veel beter voor het milieu. En ook nog eens biofilisch, dat wil zeggen buiten naar binnen te brengen. Daar voelen wij ons als mens veel beter bij. Maar liefs 25 bedrijven en eenpitters hielpen ons deze, nog nooit eerder vertoonde klus te klaren.

Duurzame oase
Van onder tot boven en van het kastje tot de muur, alle interieuritems waren biobased, gehuurd, gerecycled of hergebruikt. Omgesmolten koelkasten schitteren als stoelen, behangstalen krijgen alsnog een plekje op de muur en zelfs olifantenpoep blijkt functioneel als lamp. Voor de buiten-binnenbeleving kozen we natuurlijke kleuren en kregen verweesde planten uit het plantenasiel en mospanelen een prominente plek. Zo’n 3000 bezoekers uit binnen- en buitenland genoten van deze duurzame oase.

Circulaire modelwoning


De uitdaging
Zaal 18 van het zalencomplex heeft last van galm en de verlichting is niet optimaal. De tafels moeten in de zaal uit het zicht geplaatst kunnen worden.

Ecosysteem
Uitgaande van de ecosysteem gedachte die ook ten grondslag ligt aan de visie van Seats2 meet, kan deze versteende stek wel wat groen gebruiken. Een plek waar je je aan kunt laven. Waar je als vanzelf weer in balans komt. Met landgoed Amelisweerd, gelegen aan de flank van Utrecht, als inspiratiebron.

Ont-moeten
Hier halen we de lommerrijke Amelisweerd beleving terug in de stad. Daarmee creëren we een fijne, groene plek om samen te komen. Om te ont-moeten. Waar je geest wordt gevoed met verhalen en ideeén. Om te delen, te verrijken en te verspreiden.

De bankjes zijn gemaakt uit oude postwagonplanken. De onderstellen zijn uit staal, evenals het frame van de schermen en de plantenkarren. De kolommen en zijpanelen zijn beplakt met kurk(schors).

Zaal 18 van S2M wordt Ecosystem


De uitdaging
De Brederodezaal wordt een telehoren zaal, met veel technische apparatuur. Dat heeft direct invloed op de binnenbeleving.

Kalm en koel
De kalme koelte die wenselijk is in een rechtzaal, hebben we voelbaar en tastbaar gemaakt in het kleuren- en materialenpalet, geïnspireerd op het strandlandschap.

Haarlem ligt op een standwal met als achtertuin het duinlandschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Transformatie
Kunstenares Joanne Luijmes heeft ter verfraaiing en verbetering van het geluid prachtige, gevilte waves op akoestische panelen gecreëerd.

De wanden zijn in drie tinten blauw uit de collectie van Farrow & Ball. Het blauw verandert steeds van intensiteit, afhankelijk van de lichtsterkte.

De bovenramen zijn afgedekt door handgemaakte stalen bakken met levendig helmgras. Ter voorkoming van lichtinval in de camera’s.

Enkele Castelli stoelen zijn opniew gestoffeerd in blauwe stoffen.

Koele kalmte in rechtbank Haarlem


De uitdaging
Betekenisvolle dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Naar vermogen én door participatie op maat. Het activiteitencentrum ‘Eigenhandig’ in De Hucht in Wageningen wil hen daarin faciliteren, uitnodigen en stimuleren. 

Als je binnenkomt waan je je in een boomgaard. Daar werken en oogsten mensen. Er gaat geborgenheid én dynamiek van uit.

Duurzaamheid als vertrekpunt
We hebben zoveel mogelijk gewerkt met lokale leveranciers. Duurzaamheid zie je ook terug in hergebruik van de design fauteuils, bankjes, de herstoffeerde Gispenstoelen. Afgeschreven appelkisten kunnen weer jaren mee als trolley of kast. Ook hebben we een energiezuinig LED-verlichtingsplan gerealiseerd.

Unieke ontwerpen
Alle tafels en kasten zijn eigen ontwerpen, vervaardigd uit natuurlijke of bestaande materialen.

Dagbesteding ‘Eigenhandig’ in Wageningen


De uitdaging
Een bedrijfsruimte waar een open en actieve sfeer van uit gaat, met veel mogelijkheden tot interactie. Het bedrijf staat op een bedrijventerrein.

Transparatie én geborgenheid
Het is een langgerekte ruimte met een relatief laag plafond. De ruimte zelf is zielloos evenals de buitenruimte. De uitdaging is het vinden van een balans in het spanningsveld tussen transparantie en geborgenheid.

De natuur naar binnen
Het integreren van de natuur in ruimtes, zoals frisse lucht, daglicht en stromend water, biedt fysieke, mentale en praktische voordelen.

Met relatief geringe investeringen is de natuur binnen te halen. Dat levert naast mooie ruimtes, tevreden en gezonde medewerkers ook economische voordelen.

Inspirerend en gezond werken


De uitdaging
Binnen en tóch buiten wonen. Dat kan in deze kaswoning. De kas houdt het Hollandse klimaat buiten zodat in alle weertypen hun buitenlevensstijl voort kunnen zetten. 

Ligging
De zon beweegt mee met de functies van de ruimtes; de lage zijde waar geslapen wordt is op het Oosten gericht. Aan de westzijde is een natuurzwembad en een terras vanuit de oranjerie aangelegd zodat ook na werk- en schooltijd nog volop van de late zon genoten kan worden.

Multifunctioneel groen
De planten leveren niet alleen eetbare vruchten en groenten, maar fungeren ’s zomers ook als schaduwplekken, luchtbevochtigers en luchtfilters. 

Klimaatbeheersing
We gebruiken een warmtewisselaar als klimaatbeheersingssysteem. Daarnaast is het dak gedeeltelijk bedekt met vegetatie en met zonnepanelen, tevens lamellendak voor de nodige ventilatie in de zomer.

Bouwen met groen en glas