Duurzaam omgaan met Mensen, Materialen en Middelen

Blij met de nominatie van mijn interieurconcept voor de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20. Een concept dat niet alleen haalbaar, betaalbaar en schaalbaar is, maar vooral gezondheidswinst oplevert, voor mens en milieu.

Studio School kan de publieksprijs winnen door de meeste stemmen te werven tijdens de online uitreiking op 9 februari. Zie hier de link om het event live te volgen en te stemmen ( geldig t/m 9-2-23) https://geldersecirculaireinnovatietop20.nl/
Minstens zo graag draag ik kennis, inzicht en aanpak uit door mijn aanmelding te delen.

Interieurconcept als inzending voor nominatie

Het interieurontwerp van Studio School is gebaseerd op duurzaam omgaan met 1) mensen, 2) materialen en 3) middelen

  1. Wij brengen bewezen positieve effecten van de natuur op zowel fysiek als mentaal welbevinden naar binnen. (biofilisch design; bio = leven, filie = houden van)
  2. Daarnaast ligt onze focus op maximaal hergebruik van bestaand meubilair en materiaal. ( 10R-model). We upcycelen, repareren en herstofferen waar nodig en plaatsen planten uit het plantenasiel
  3. Circulair en biofilisch inrichten draagt aantoonbaar bij aan de gezondheid van mens en milieu en is derhalve geen kostenpost maar diepte-investering

1 Duurzaam omgaan met mensen

Wereldwijd is er een toenemend besef dat de omgeving waarin mensen leven en werken van invloed is op onze gezondheid. Omdat we gemiddeld 90% van onze tijd binnenskamers doorbrengen, brengt Studio School de bewezen positieve effecten van de natuur op zowel fysiek als mentaal welbevinden, naar binnen. Volgens de biofilische design benadering ( bio = leven, filie = houden van) kan dat op uiteenlopende wijze.
De focus ligt daarbij vooral op kwetsbaardere groepen zoals ouderen, mentaal zwaarder belaste, en jongeren in de ontkieming van hun vermogens. Zij hebben het meest baat bij een interieur als oase.

2 Duurzaam omgaan met materialen

(volgens het 10R-model).

10 Refuse: naast herinrichting voor een natuurlijke beleving binnen, ligt onze focus op maximaal hergebruik van bestaand meubilair en materiaal en minimale aanschaf van nieuw.

9 Reduce: hierdoor beperken we de instroom van vaak in China geproduceerd meubilair. (Dat geldt helaas ook voor de Hollandse merken als Gispen en Ahrend).

8 Rethink: Studio School werkt zowel biofilisch als ‘by  coïncidence’ door uit te gaan van wat er voor handen is. Dat levert niet alleen verrassend en gezond interieur op, maar voorkomt ook de uitstoot van formaldehydes die helaas vaak door nieuw meubilair uitgewasemd worden.

7 Re-use: Gedateerde en versleten meubels krijgen door upcycling weer een frisse look. Tapijttegels en vloerkleden zijn duurzaam en duurzaam gelegd, zodat ze moeiteloos meegenomen kunnen worden bij verhuizing. De planten komen van een plantenasiel, afkomstig uit grote bedrijven waar ze plaats moeten maken.

6 Repair: Bij huidig project Pro Persona in Wolfheze worden met behulp van de dagbesteding beschadigingen gerepareerd ( zoals gekraste houten armleggers).

5 Refurbish: stoelen met versleten of vervuilde bekleding worden opnieuw gestoffeerd. Ook bij ProPersona helpt dagbesteding ( via train the trainer principe) bij het herstofferen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale collecties projectstoffen, deels vervaardigd van petflessen en na gebruik weer volledig te recycelen.

4 Remanufacture: van oude schuttingdelen een schuurtje maken en van de terrasdeuren een kast.  https://studioschool.nl/2017/11/23/geboren-met-het-recycle-gen/
Vanuit deze recylce- en creatiedrang is het merk verhiptklassiek.nl, stoelen met een story ontstaan.

Weer als nieuw, met dank aan de dagbesteding

3 Duurzaam omgaan met middelen

Het biofilisch en circulair inrichten levert aantoonbaar gezondheidswinst op voor mens en milieu en is daarmee geen kostenpost maar een investering met uiteenlopende positieve baten.

Omgeving = houding = gedrag. Van circulair denken naar doen betekent gedragsverandering. Kinderen die zich ontwikkelen in een groene omgeving hebben meer zorg voor de natuur. Volwassenen ervaren minder stress waardoor er ruimte ontstaat positief bij te dragen aan de crises.

De maakindustrie krijgt een boost, past in de onderwijswaaier-idee van minister Dijkgraaf en de Positieve gezondheid van Machteld Hubers. Op de dimensies zingeving en sociaal maatschappelijke participatie, biedt dit kansen voor mensen met handige handen en afstand tot de arbeidsmarkt vanwege taalbarrières of andere beperkingen. Ook zij kunnen hun kwaliteiten inzetten.

Met wie werk ik samen om dit te ontwikkelen?

Het ontwikkelen van het biofilisch en circulair interieurconcept van Studio School is voortgekomen uit breed wetenschappelijk literatuuronderzoek door mijzelf als gedragswetenschapper. Vanuit het sterke bewustzijn dat we natuurlijke wezens zijn en dat het voor iedereen wenselijk is, vooral voor kinderen in hun ontwikkeling, dat we bij onze vermogens kunnen komen; dat we kunnen floreren. En dat we in beginsel zijn toegerust met een sterke drijfveer om met onze vermogens op een zinvolle en positieve manier aan het leven bij te dragen.

Een biofilisch en circulair ingerichte omgeving heeft niet alleen een evidence based positief effect op onze gezondheid en ons welbevinden, maar ook op ons duurzaamheidsbewustzijn. De op deze principes gebaseerde ruimte is daarmee zelf een inspiratie tot bewustwording en verandering geworden.

Inspiratiebronnen in NL op dat gebied zijn onder meer Jan Rotmans, Kees Klomp, Onno Dwars en Jolanda Maas.
Voor het ten uitvoer brengen van een project, werk in nauw samen met mijn opdrachtgever. En in het geval van GGZ Pro Persona, met het kenniscentrum en afdelingen facilitair en dagbesteding.
Ook ben ik partner in een KIEM onderzoeksaanvraag

Noem enkele technische specificaties van deze circulaire innovatie?

De circulaire biofilische interieur- innovatie van Studio School is dat het er allemaal al is, dat het niet technisch is, en dat het derhalve voor iedereen bereikbaar is.


Heeft mijn inzending je op wat voor wijze dan ook geïnspireerd?
Ik sta je heel graag bij,  met raad en daad.